Limburg Film Office lanceert (H)eerlijk Filmen Code

Code voor duurzame en eerlijke producties.

Geplaatst op 24 september 2024

Tijdens de NFF Professionals Conferentie, die plaatsvindt op het Nederlands Film Festival in Utrecht, lanceren de regionale film commissions van Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland - verenigd in Screen Talent NL - de (H)eerlijk Filmen Code. Deze nieuwe gedragscode roept op tot meer respect en samenwerking tussen film- en tv-producties en de regio's waarin deze worden ontwikkeld en gedraaid.

Met de (H)eerlijk Filmen Code willen de filmcommissions een duurzame en verantwoorde manier van filmen stimuleren, waarin de mens, natuur en cultuur van de betreffende regio's een belangrijke rol spelen. 

Ook willen ze de bestaande industrie aanmoedigen meer samen mét alle regio’s die Nederland rijk is verhalen te ontwikkelen én te produceren. Zo wordt door middel van de code niet alleen de film-infrastructuur in Nederland verrijkt, maar ook de regionale economie versterkt en wordt de lokale industrie en gemeenschap betrokken bij de filmproducties, wat de kwaliteit en authenticiteit ten goede kan komen. 

De (H)eerlijk Filmen Code

1. Samen mét de gemeenschap 

Filmproducties worden aangemoedigd om de lokale gemeenschap vroeg te betrekken en een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en veilig voelt.

2. Respect voor taal, cultuur en erfgoed 

Producties worden gemaakt met oog en respect voor de unieke talen, culturen, landschappen en erfgoed van de regio’s die Nederland rijk is.

3. Duurzaamheid en ecologie 

De code promoot sociaal en ecologisch duurzame productiepraktijken die een positieve impact hebben op de omgeving.

4. Gebruik lokaal talent en faciliteiten 

Het inzetten van lokale bedrijven, professionals en faciliteiten draagt bij aan de economische groei van de regio's en de professionalisering van de nationale filmindustrie.

5. Eerlijke beloning en lokale talentontwikkeling 

Producties worden gestimuleerd om prioriteit te geven aan het inhuren en trainen van lokaal talent en professionals (niet alleen PA's). Alle personeel wordt eerlijk beloont.

Belangrijk instrument

Het netwerk van regionale film commissioners zet zich in voor het stimuleren van eerlijke en duurzame filmproducties die zowel de productie als de omgeving waarin ze plaatsvinden ten goede komen. De (H)eerlijk Filmen Code is een belangrijk instrument om ervoor te zorgen dat filmproducties succesvol én verantwoord worden uitgevoerd én dat Nederland als filmland verder reikt dan het epicentrum in de Randstad.

"Met de lancering van deze code willen we niet alleen de kwaliteit van filmproducties door heel Nederland versterken door authenticiteit en wortels van verhalen te benadrukken, maar ook de samenwerking en betrokkenheid tussen de regio's die Nederland rijk is versterken," aldus Guido Franken, voorzitter Screen Talent NL. "We nodigen filmmakers uit om met ons samen te werken aan producties die de filmindustrie, mens, natuur en cultuur in de verschillende regio’s die Nederland rijk is respecteren en versterken, zodat de authenticiteit en duurzaamheid van filmproducties worden versterkt.”

Een (h)eerlijk potje filmen!

De (H)eerlijk Filmen Code is per direct van kracht en beschikbaar voor alle producties die in Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland worden gerealiseerd. Productiebedrijven, omroepen, streamers, fondsen en brancheverenigingen worden opgeroepen om zich achter deze Code te scharen en deze ook actief uit te dragen in hun beleid. De Code werd ontwikkeld door Douwe Anema en Joris Hoebe namens Filmcommission Screen Noord (Friesland, Groningen, Drenthe) en wordt ondersteund door Limburg Film Office en Zeeland Film Commission.

foto: Nederlands Film Festival / Marcel Krijgsman

Lees meer over de Code en onderschrijf deze!