Miriam Guttmann wint prijs voor beste shortDOC

Korte documentaire Seahorse Parents bekroond tijdens DOCDAYS 2024.

Geplaatst op 4 oktober 2024

Vandaag heeft de korte documentaire Seahorse Parents van Miriam Guttmann de prijs voor beste shortDOC gewonnen tijdens DOCDAYS 2024, gehouden in Filmhuis ZICHT in Sittard. Naast de prestigieuze award ontving Guttmann een geldprijs van €250, beschikbaar gesteld door CineSud.

Oprechtheid

De jury, bestaande uit documentairemaker Suzanne Raes en CineSud DOCvillage-deelnemers Ruut van der Beele, Engel Stam, Jeannet Harpe en Ira Hoefsmid, prees Guttmanns documentaire om haar eenvoud en oprechtheid. Seahorse Parents vertelt een meeslepend verhaal, waarin sterke personages de kijker volledig meenemen. De jury roemde de effectieve montage en de zorgvuldige balans die de film wist te bewaren, ondanks zijn korte speelduur van slechts 9 minuten.

De documentaire streed in de shortDOC-competitie tegen vier andere sterke inzendingen Ronde 3 van Liesbeth De Mey, The Specters of Rotterdam van Felat Erkozan, Big Waves Will Rise You van Sam Ostyn en Swimming With Wings van Daphna Awadish.

Emotionele spanningsboog

De jury benadrukte dat elke documentaire een inkijk bood in een bijzondere wereld en diverse thema’s behandelde, waardoor de keuze moeilijk was. "Uiteindelijk is het altijd appels met peren vergelijken," zei de jury in hun rapport. Ze prezen de vernieuwing, de visuele vorm en de betrokkenheid van alle makers. Bij Seahorse Parents was het echter de gestileerde vertelvorm die het verschil maakte. "Het is knap hoe de maker in deze korte lengte een emotionele spanningsboog weet op te bouwen en de urgentie en invoelbaarheid van het onderwerp weet over te brengen," aldus de jury.

Lees hieronder het juryrapport

DOCDAYS 2024 | Juryrapport