Succesvol SHIFT Film Forum 2024 kiest pitch-winnaar

Yentl De Baets wint €2.000 voor korte filmproject A Distant Sky.

Geplaatst op 15 september 2024

Op zaterdag 14 september vond in ECI Cultuurfabriek Roermond alweer de tiende editie plaats van het SHIFT Film Forum (voorheen SHIFT Film Festival). Naast een dag vol masterclasses, talks en brainstorms, gingen in de avond twee korte regionale producties in (voor)première en pitchten vier nieuwe makers hun nieuwste filmideeën aan een jury.

SHIFT Film Forum 2024

SHIFT Film Forum is een ontmoetings- en verdiepingsmoment voor nieuwe filmmakers en professionals uit de nationale en internationale filmindustrie. Voor deze tiende editie richtten we ons met name op regionale producties en makers. In de ochtend en middag waren er masterclasses van regisseur Guido Coppis (Bijt) en dramaturg Gwyneth Sleutel (NTR) over mise-en-scene en de (fe)male gaze. Deze werden afgewisseld met een netwerklunch en brainstorm-sessie met nieuw talent over hun toekomst en de toekomst van film in Limburg i.s.m. Limburg Film Office. 's Avonds gingen vervolgens de korte film Ultraviolet (Veerle de Wilde) en Yildiz (Ayla Cekin Satijn) in (voor)première, gevolgd door een CineTalk met de makers. Ook pitchten tijdens de SHIFT Film Pitch vier nieuwe makers hun ideeën tegenover een jury bestaande uit Guido Coppis, documentairemaakster Kendra Jacobs en directeur van Limburg Film Office Guido Franken. 

Pitch winnaar

Aan de pitch deden de volgende makers mee: Benno Geurts (Daar Waar Stenen Rusten), Jop Emonts (De Magistraten), Jeannet Harpe (Looking for a parking place) en Yentl De Baets (A Distant Sky). Voor het winnende project lag er een bijdrage van €2.000 klaar, beschikbaar gesteld door Cinesud. Na intensief juryberaad koos de jury voor het project A Distant Sky: "Een project dat direct verbeeldingskracht oproept. Hoewel het hoofdonderwerp geen mens is, geeft het een hart aan de film. Structureel sterk. We voelen nu al dat we graag willen meegaan met dit niet menselijke personage. We moedigen de maker aan om de onderscheidendheid van het project nog verder te verkennen. De winnaar van de SHIFT Film Pitch 2024 is…. A Distant Sky van Yentl de Baets." 

De overige makers gingen niet met lege handen naar huis, want CineSud besloot om elk project nog te belonen met een coachingstraject op maat!