148-DOCs 2024 viert winnaars

Twee jongerenteams maakten binnen 148 uur een documentaire.

Geplaatst op 5 oktober 2024

Vanavond zijn tijdens DOCDAYS 2024 de 148-DOCs producties in première gegaan in Filmhuis ZICHT in Sittard. Het publiek genoot volop van de twee documentaires van twee Oekraïense jongeren-teams. Beide films werden bekroond met een prijs.

148-DOCs

Het 48 Hour Film Project is inmiddels wereldwijd een bekend fenomeen. Binnen 48 uur moet met man en macht een complete fictiefilm worden afgeleverd. Omdat de 48 Hour-agenda in Nederland al overvol is én omdat het documentaire-genre een ondergeschoven kindje is, presenteerde CineSud voor de vijfde keer 148-DOCs! Aangemelde teams werden uitgedaagd om binnen 148 uur een documentaire van maximaal 10 minuten af te leveren. Er deden twee teams mee, bestaande uit Oekraïense vluchtelingen. 
 

Winnaars 

De twee deelnemende teams maakten de volgende films:

  • The Language Of Silence, Yelizaveta Sabelnikova
  • Through Children's Eyes, Hanna Snizhko, Olha Telbizova, Anna Derhousova

Voor beide teams betekende het hun debuut-film. De jury bestond uit de deelnemers aan CineSud's mini-DOCs-traject, bestaande uit Leendert Roosenbrand, Nicole Jachmann, Ira Hoefsmid en Loek Kusiak. Zij kozen uiteindelijk het project Through Children's Eyes als hun favoriet, waardoor het trio ervandoor ging met de hoofdprijs van €500, beschikbaar gesteld door CineSud. Elizabeth Sabelnikova kreeg een coachingsprijs aangeboden, om een volgend documentaireplan samen met een coach door te ontwikkelen.