Succesvolle eerste editie SeriesLab

Vijf schrijvers zetten stappen in persoonlijke- en project-ontwikkeling.

Geplaatst op 11 september 2024

In de periode maart - juni hebben vijf schrijvers deelgenomen aan het eerste SeriesLab-traject van CineSud. Na drie maanden intensieve coaching pitchten ze medio juni tegenover een zaal met industry experts van onder meer NPO, BNN-VARA AVTRO-TROS en VPRO.

Writers Room skills

Charlotte Quanjel, Jeroen Mourmans, Jet Kragt, Marc Potgens en Roos Marie van der Werff startten in maart in het Sphinxkwartier in Maastricht met de eerste residentie-sessie van het SeriesLab - Local Stories. Binnen het SeriesLab ligt de nadruk op het leren schrijven in teamverband (zogenaamde Writers Rooms) gebaseerd op eigen ideeën van de deelnemers.

Coaches voor deze eerste editie waren Matthijs Bockting en Marlou Rutten. Matthijs is scenarist van onder meer Laura H., Vliegende Hollanders en Bankier van het Verzet. Marlou is hoofd ontwikkeling bij Big Blue Productions. Zij verzorgen drie meerdaagse residenties voor de deelnemers - in Maastricht, Heerlen en Venlo - en online coaching tussendoor. Naast de vaste coaches waren er nog gast-masterclasses van onder meer scenarist Eva K. Mathijssen (Heirs of the Night, Fenix) en dramaturg Anne Salden (BNN-VARA).

Eindpitch

Tijdens het Lab zijn twee ideeën van de deelnemers in een Writers Room sessie verder doorontwikkeld tot een eerste versie van een seriebijbel. In drie maanden tijd zijn zo de eerste - maar zeker niet onbelangrijke - kinderstapjes gezet om tot realisatie te komen van de ideeën. Aan het eind van het traject pitchten de twee groepen hun idee tegenover een zaal vol professionals en vertegenwoordigers van onder meer de NPO, diverse omroepen, producenten en fondsen. 

Jet Kragt: "Dit traject was een ware bron van inspiratie en leerde me zoveel als maker. De begeleiding en richting die ik heb ontvangen, hebben me geholpen mijn visie scherper te stellen en mijn project naar een hoger niveau te tillen. Vooral het werken aan de pitchontwikkeling was een eye-opener en heeft me het vertrouwen gegeven dat deze serie er echt gaat komen."

"Dankzij CineSud en de scherpe coaching van Marlou & Matthijs voel ik me gesterkt en gemotiveerd om nieuwe stappen te zetten. Stap voor stap werk ik aan het realiseren van mijn serie, en ik kan niet wachten om meer te delen in de toekomst."