Uitgelicht: korte films in juli!

CineSud geeft elke maand nieuwe tips voor korte films die te zien zijn via ons VOD-platform CineMakers.eu.

Geplaatst op 1 juli 2024

Om nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee te laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten, lanceerde CineSud in 2020 de VOD CineMakers.eu. In deze maandelijkse rubriek lichten we de mooiste titels uit.

Animatie

Het is de eerste miljardenfilm van 2024: Inside Out 2, alias Binnenstebuiten 2. In krap drie weken tijd heeft de film 1 miljard dollar opgebracht: een record voor een animatiefilm. Deze omzet is sowieso bijzonder. De pixar animatiefilm is de 54e film die wereldwijd een box office omzet heeft bereikt van meer dan een miljard dollar. Op de lijst staan 11 andere animatiefilms. Bijzonder is dat deze animatiefilms bijna allemaal gemaakt zijn in de afgelopen 15 jaar. Animatiefilms lijken dus steeds populairder te worden. Om dit te vieren zetten we drie animatiefilms in de schijnwerpers.

Word! (2017, Amos Mulder, 7 minuten)

Figuren bewegen zich door de ruimte, ondersteund door taal die de beweging van betekenis voorziet. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld? Regisseur Amos Mulder: “Nepnieuws, alternative facts, post-truth politics, tweets en oneliners. Meningen lijken belangrijker dan feiten en de werkelijkheid wordt vaak in een 140 tekens groot zwart-wit frame van schijnbare tegenstrijdigheden geperst. Kunnen we elkaar en de wereld daadwerkelijk begrijpen zonder de gemeenschappelijke grond van feiten en de verbindende kracht van twijfel en nuance? Of verliezen woorden onder deze omstandigheden uiteindelijk hun betekenis?”

The Library of Things (2018, Ruben Nijsens, 8 minuten)

Marijke werkt in een fijne bibliotheek en komt door een error op haar computer in een mysterieuze digitale wereld waarin ze de avonturen uit haar boeken in het echt kan beleven. Alleen wanneer ze door de monteur weer wordt teruggezet in haar bibliotheek, is haar bibliotheek niet meer zo mooi als dat hij was. Ze wil nog maar één ding en dat is terug!

The Library of Things

Bekijk de film hier.

Mijndert (2015, Janneke Swinkels en Tim Frijsinger, 5 minuten)

Mijndert, een jongeman uit Zuid-Limburg, staat voor zijn eerste dag in de mijn. We volgen zijn tocht naar de mijn toe en de afdaling naar de mijngangen diep onder de grond. Mijndert is een korte animatiefilm gemaakt in het kader van Het Jaar van de Mijnen. In 2015 was het 50 jaar geleden dat de mijnsluiting werd aangekondigd. Waar Zuid-Limburg ooit een bruisend hart van de Nederlandse economie was, viel het gebied in de jaren daarna (soms letterlijk) in een diep gat. De film won internationaal 6 prijzen, werd geselecteerd voor meer dan 50 filmfestivals en toert nog steeds als onderdeel van een lespakket langs basisscholen.

Bekijk meer op CineMakers

Korte films van gelauwerde makers en de meest beloftevolle talenten.

Bekijk ze hier!

(c) All visual material is used with the filmmakers' permission.