ShortsLab 2024

Ontwikkel- en maaktraject voor korte films van nieuwe makers.

CineSud is de enige filmhub in de Benelux die een totaalpakket aanbiedt aan makers, van nieuw naar gevestigd talent en van korte naar lange producties. Binnen ShortsLab krijgen makers zowel coaching als productiebudget voor een korte fictie-productie.

ShortsLab 2024

Het ShortsLab richt zich op makers die een eerste, tweede of derde (professionele) korte film willen maken. Als onderdeel van het programma krijgen de geselecteerde filmmakers niet alleen coaching en begeleiding op maat, maar ontvangen ze tevens een productiebudget. Omdat het ShortsLab geen co-financieringsinstrument is maar een (ontwikkel- en) productie-traject, mogen deelnemers tot maximaal €10.000 bij financieren uit externe bronnen. De film moet dus altijd gemaakt kunnen worden met de bijdrage die CineSud verstrekt, eventueel aangevuld met maximaal €10.000 extra uit andere financiers.

In 2024 worden de bijdragen per project flink verhoogd: voor twee projecten is €15.000 beschikbaar en voor een project €10.000. Daarnaast wordt de opzet van het programma aangepast. Er is nu een duidelijke scheiding tussen de development stage en de production stage

Hoe ziet het traject eruit?

Geselecteerde deelnemers voor het programma doorlopen sowieso twee development-residencies in de periode januari - maart 2024. Na deze residenties beslist CineSud of en welke projecten de realisatie bijdrage ontvangen en de production stage in kunnen. Bij indienen van de projecten committeren deelnemers zich aan het afronden van het project indien deze wordt gekozen voor de production stage - ongeacht of de eventuele co-financiering slaagt of niet.

De projecten die geselecteerd worden voor de production stage, ontvangen in de periode t/m december verdere coaching op o.a. regie, post-productie en distributie. Het traject start jaarlijks in januari en in december moeten de films zijn afgerond. De films duren maximaal 10 minuten. De gedetailleerde planning wordt in overleg bepaald, hierbij ook rekening houdend met de (distributie)wensen van de deelnemer.

Programma 2024

Een globale planning van het ShortsLab vind je hieronder. Dit programma geldt voor de geselecteerde deelnemers.

Residentie 1 | Heerlen
Residentie 2 | Maastricht
Production Stage | Online
10:00 tot 18:00
25 januari 2024 Groepssessie 1: Scenario
09:30 tot 17:00
26 januari 2024 Masterclass & Groepsessie: Financiering en Productie & ShortsLab Special
10:00 tot 18:00
27 januari 2024 Groepssessie 2: Regie & Verhaal
10:00 tot 18:00
28 januari 2024 Groepssessie 3: Regievisie
7 februari | Online Eén-op-eén sessie 1: Scenario Ontwikkeling

Deelnemers & Projecten 2024

Maak kennis met de geselecteerde deelnemers voor CineSud ShortsLab 2024. Voor de 2024-editie van het ShortsLab zijn drie projecten geselecteerd. Zij ontvangen coaching en een bijdrage in het productiebudget. Daarnaast zijn er enkele extra projecten geselecteerd die deel mogen nemen aan de eerste ontwikkelfase.  

Meet the Coaches

Anne van MelickLoes Komen en Janneke van Heesch zijn de vaste coaches voor onze deelnemers. Loes Komen begeleidt de ShortsLab deelnemers op gebied van financiering en productie van korte films. Anne zal samen met de deelnemers kijken naar de verdere ontwikkeling van hun scripts. Janneke van Heesch zal de deelnemers alles leren over het regievak en helpen om hun regievisie te verfijnen.

Benieuwd naar eerdere ShortsLab projecten?

Klik hier om een kijkje te nemen!

Neem contact met ons op.

Heb je vragen over het ShortsLab? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.

Contact us!