De Avond van de Limburgse korte film

Elk jaar kijk je op dezelfde avond in je favoriete Limburgse filmtheater naar de beste regionale shorts.

In samenwerking met Limburgse filmtheaters en podia door de gehele provincie is CineSud in 2021 gestart met het jaarlijkse evenement de Avond van de Limburgse korte film. Op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip kun je in je lokale filmhuis terecht voor een selectie van de beste korte Limburgse films en kies je je favoriet!

De Avond van de Limburgse korte film

Er is veel veranderd sinds 2012. Wie toen had voorspeld dat er een bruisende filmindustrie in de meest zuidelijke provincie van ons land zou zijn, werd uitgelachen. Niets is anno nu echter minder waar: Limburg bruist van het filmtalent en je hebt de culturele agenda nog niet opengeslagen of de film-events vliegen je al om de oren. Om structureel aandacht te schenken aan de korte pareltjes uit de eigen provincie, slaan CineSud en de Limburgse filmtheaters de handen ineen met De Avond van de Limburgse korte film.

Kijk de beste Limburgse korte films
In je eigen, vertrouwde filmhuis
Luister naar en ga in gesprek met makers
Stem op je favoriet en bepaal wie met €1.500 naar huis gaat!

Hoe ziet dit er concreet uit?

Elk jaar wordt op dezelfde dag en op hetzelfde tijdstip in het najaar een speciaal programma met een selectie van de beste korte Limburgse films van dat moment getoond in de deelnemende filmtheaters in Limburg. Het programma wordt gecureerd door diverse partners en bestaat uit gemiddeld zes korte films met inleiding van de regisseur met een totale speelduur van ongeveer 90 minuten. In elk theater komt minimaal één filmmaker langs voor een live Q&A. Het publiek kiest in alle steden hun favoriet. De over-all favoriet wint de prijs van het Limburgse filmpubliek bestaande uit een cash geldprijs van €1.500 beschikbaar gesteld door CineSud. Deze bijdrage dient te worden besteed aan de productie van een volgende film van de maker.

Winnaars eerdere edities


2023: Magma (Luca Meisters)
2022: What Killed Timmy Benson (Nick Cremers)
2021: Convoi Exceptionnel (Genio de Groot)

"De Limburgse korte film en haar makers verdienen weer een vast podium in de filmhuizen." Anna Demianenko (Talent Manager)

Voorwaarden en indienen

De films mogen niet ouder zijn dan uit het kalenderjaar vóórdat het evenement plaatsvindt, moeten gemaakt zijn door een Limburgse producent en/of regisseur en er moet minimaal één complete draaidag in de provincie hebben plaatsgevonden. 

Filmmakers kunnen elk jaar tussen maart en 15 juni 23.59 uur hun korte productie insturen. Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt die vertoond wordt tijdens De Avond van de Limburgse korte film. De selectie wordt in juli bekend gemaakt. 

Benieuwd naar de aankomende editie of wil je je film insturen?

Check ons Programma-overzicht voor de aankomende editie of voor de call om je film in te zenden.

Breng me naar Programma.

Neem contact met ons op.

Heb je vragen over De Avond van de Limburgse korte film? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contactformulier.