Filmburger van Verdienste

Jaarlijkse oeuvre-prijs voor een maker, instelling of persoon met speciale verdiensten voor de Limburgse filmsector.

Na drie incidentele oeuvre-awards en blijken van erkenning voor makers met grote verdiensten voor de Limburgse filmsector in 2014 (Pieter Kuijpers), 2018 (Ben Verbong) en 2020 (Henk van der Linden) introduceert CineSud vanaf 2022 jaarlijks de Filmburger van Verdienste onderscheiding.

Filmburger van Verdienste

Limburg kent een keur aan creatieve geesten en makers die een grote bijdrage leveren en/of hebben geleverd aan de Limburgse filmsector en -cultuur. Om deze personen in het zonnetje te zetten en te eren voor hun bijzondere bijdragen en verdiensten, introduceert Stichting CineSud vanaf 2022 de jaarlijkse onderscheiding Filmburger van Verdienste. In 2014, 2018 en 2020 werden incidenteel Pieter Kuijpers, Ben Verbong en Henk van der Linden reeds geëerd met een oeuvreprijs vanuit CineSud. 

"Limburg kent een keur aan (creatieve) geesten en makers die een grote bijdrage leveren en/of hebben geleverd aan de Limburgse filmsector en -cultuur. Zij verdienen vaste waardering." Guido Franken (directeur CineSud)

Evenement

De uitreiking van de Filmburger van Verdienste-onderscheiding is een verrassing voor de betreffende maker. De uitreiking wordt jaarlijks gekoppeld aan een bestaand evenement in de Limburgse filmsector, zoals bijvoorbeeld het Limburg Film Festival, Dutch Mountain Film Festival of een ander speciaal evenement.

Filmburgers van Verdienste

2024: Doreen Boonekamp
2023: Hans Heijnen
2022: Huub Stapel
2020: Henk van der Linden
2018: Ben Verbong
2014: Pieter Kuijpers

De award

Speciaal voor deze gelegenheid werd een unieke award ontworpen. Deze bestaat uit een stevige, gegraveerde eikenhouten voet met daarop in spiegelend glas de Provincie Limburg verwerkt in een filmrol. Door het spiegelende effect reflecteert de award niet alleen op de winnaar ervan, maar biedt het deze ook een spiegel voor de provincie waar hij of zij vandaan komt. De award werd ontworpen i.s.m. Laserbeest.

Neem contact met ons op.

Heb je vragen over de Filmburger van Verdienste onderscheiding? Stuur ons dan een bericht via ons contactformuleir.