CineSud lanceert SeriesLab voor lokale verhalen

Focus op ondergerepresenteerde verhalen én makers, geworteld in de regio.

Met ingang van 2024 lanceert talent hub CineSud een ontwikkeltraject voor makers met serie-ideeën vertrekkend vanuit lokale verhalen: het SeriesLab | Local Stories. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde makers zich aanmelden via de website van CineSud.

Authenticiteit

In een uitgebreid onderzoek verricht door onderzoeksbureau Olsberg SPI kreeg de Nederlandse filmwereld afgelopen september enkele pijnlijke conclusies gepresenteerd. Nederlandse films trekken te weinig bezoekers, doen het op internationale festivals slecht en grote prijzen blijven uit. 

De sector is inmiddels samen op zoek naar oplossingen. CineSud gelooft in de kracht van in de regio gewortelde verhalen, die door de authenticiteit niet alleen herkenbaar zijn voor het lokale publiek, maar ook het nationale en internationale publiek. Tijdens het DAFF Filmdebat 15 december jongstleden werd eveneens meermaals impliciet en expliciet aangetoond dat verhalen met wortels in taal, cultuur en landschap in een specifieke regio opvallen en aansprekende resultaten boeken. 

Ruimte

Om meer ruimte te bieden aan dit soort verhalen en de representatie van lokale makers en verhalen te vergroten, organiseert CineSud sinds enkele jaren reeds het Feature Film ScriptLab REwriteIT. In het huidige audiovisuele landschap zijn echter ook én met name series niet meer weg te denken. Vanaf maart start CineSud daarom het het SeriesLab | Local Stories. In dit Lab wordt expliciet ruimte geboden aan makers en verhalen die ondergerepresenteerd zijn in het huidige Nederlandse film- en televisie-aanbod.

Voor de eerste editie van het Lab wordt gestart met twee SeriesRooms, één rondom lokale, Limburgse verhalen en één rondom lokale helden (uit heel Nederland). Voor beide Rooms staat deelname open voor alle Nederlands(talig)e makers. Geselecteerde deelnemers werken uiteindelijk in elke Room één concreet idee uit tot een eerste pitch deck, welke wordt gepresenteerd aan producenten, fondsen, omroepen en streamers. Makers kunnen tot en met 5 februari hun plannen insturen. 

Deelnemen aan SeriesLab | Local Stories?

Klik hier voor alle info.